محیط بانی که سه شبانه روز در آتش مرخیل بود
به گزارش بی نهایت اس ام اس، یک بار دیگر به عکسی که از او در فضای مجازی دست به دست می گردد نگاه می اندازم. صورت یعقوب جواد فر محیط بان اهل پاوه طوری است که انگار آن را لحظه ای از پس طوفه زبانه های آتش و هرم گرما بیرون آورده، نگاهی به دوربین انداخته و دوباره عزم رفتن به دل خطر را دارد. زیرنویس عکس می گوید او و همکاران اندکش 3 شبانه روز با جان شان معامله نموده اند تا آتش کوتاه بیاید و بوزین و مرخیل بیش از این در شعله های سهل انگاری ما نسوزد.
به گزارش فارس، به زحمت و بعد از پاسکاری از یک تماس به شماره تلفنی دیگر او را در پاسگاه مرزی مرخیل پیدا می کنیم. معذب از این که قرار است بعد از چند شبانه روز یک ساعت ناقابل استراحتش را به گپ و گفت و جواب دادن به سوال های ما بگذارند. مصاحبهی مان آغاز می گردد. اما او هم مثل بیشتر محیط بان ها افتاده است و صدایش خسته می زند؛ اما مشتاق گفتن از زحمات همکارانش و از آن مهم تر شرایط بوزین و مرخیل است. همین اول کاری شرط می گذارد که سوال هایی بپرسیم که در پاسخ آن بتواند دغدغه های همه محیط بانان را روی دایره بریزد.
یعقوب جواد فر محیط بان و مسئول منطقه حفاظت شده 58 هزار هکتاری بیستون، مصاحبهی ما را به سمت صفات ستودنی این سربازان خط مقدم محیط زیست راهنمایی کرد. از زیبایی های این ماموریت کم نظیر گفت. از دیدن ناگهانی یک پرنده آبچر در انوار اولین طلوع آفتاب، از شیر خوردن توله های تازه به جهان آمده و آویخته به یک ماده خرس کمیاب، از بوی غلیظ گندمزار های دیم اطراف روستا ها و تماشای کوشش حیوانات برای حیات.
جواد فر از خوی نجیب محیط بان ها هم گفت. از این که افزون خواه نیستند و اگر دل شان با این کار نباشد یک ساعت هم تاب خطر ها و تهدید های آن برای شان سخت می گردد. هر ماموریت برای مقابله با شکارچی ها معنی رفتن و نیامدن را دارد. مسئول منطقه حفاظت شده در این مصاحبه حرف زدن از خودش و افتخاراتی که دارد را قلم می گیرد و زبان دل دردمند همه محیط بانان و خانواده های شکیبا آن ها می گردد.
خودتان عکسی که از شما در فضای مجازی دست به دست می گردد را دیده اید؟
بله، یکی از ابزار های محیط بانان برای شکار صحنه های حیات وحش دوربین های عکاسی شان است. دوست محیط بانی بعد از اطفای اراضی مرکزی بوزین این عکس را از من انداخت و دست به دست شدن آن باعث خجالت ما شد.
چرا خجالت؟
برای این که من وظیفه ام را انجام دادم و فقط زیر عکس من نوشتند که سه روز در آتش بودم. من چهارستون بدنم سالم است. این عکس ها و زیرنویس ها باید نصیب آن محیط بانانی گردد که تا مرز جان دادن خطر نموده اند. جانباز شده اند و در خانه کنار زن و بچه های شان زمینگیر هستند.
این عکس ها باید تسلای خانواده های محیط بانانی گردد که فرزندشان با عشق به طبیعت و حق الناس یک تنه مقابل شکارچی ها ایستادگی کرد و با تیر مستقیم اسلحه آن ها به شهادت رسید. خلاصه این که این عکسی که می گویید از دست ما در رفت و به دست مردم عزیز ما رسید و ای کاش من در این عکس تنها نبودم و کوشش باقی همکارانم هم رویت می شد.
شما 8 سال به عنوان محیط بان و یک سال با مسئولیت 58 هزار هکتار از اراضی منطقه حفاظت شده بیستون خدمت نموده اید. پیش از این هم آتش سوزی هایی با این وسعت رخ داده بود؟
در بحث حفاظت از این منطقه ما با تهدید های مختلفی رو به رو هستیم. یکی از آن ها آتش سوزی در جنگل و مراتع این منطقه است. این نقطه از پوشش گیاهی مناسبی برخوردار است. با گرم شدن هوا این پوشش گیاهی خشک و مستعد آتش دریافت می گردد. به همین دلیل نگهداری از آن احتیاجمند سرکشی های مداوم و البته وجود ابزار آلات پیشرفته تر است. تا به حال در این منطقه آتش سوزی به این وسعت نداشتیم و کار اطفای آن بیش از 8 روز به طول انجامید.
به عنوان محیط بان این منطقه تایید می کنید که عامل اصلی بیش از 90 درصد این آتش سوزی ها انسانی و منشاء آن سهل انگاری های مردمی است که برای تفریح به این نقاط می آیند؟
بله، همین طور است. کمتر کسی جنگلی را به عمد شعله ور می نماید. عامل اصلی این آتش سوزی ها نبود اطلاعات کافی از نحوه آغاز آتش سوزی های گسترده و در یک کلام همان سهل انگاری های انسانی است. اینجا منطقه ای حفاظت شده است. یعنی ما نسبت به ورود احشام و حیوانات هم حساسیت داریم و آن ها را مدام رصد می کنیم. در واقع بوزین و مرخیل منطقه ای گردشگری نیست؛ اما در مجاورت بیش از صد روستا قرار گرفته است و همسایگی با عامل انسانی و فعالیت های آن می تواند مسبب این اتفاقات ناگوار باشد.
یعنی مردم بومی و روستایی اطراف پاوه هم می توانند با انجام سهل انگاری هایی مسبب این آتش سوزی ها شوند؟
متاسفانه بله. زمین های کشاورزی این عزیزان زحمتکش در اطراف این جنگل ها پهن شده است. تصور غلطی بین این همسایگان ما رایج است و تغییر آن احتیاج به فرهنگ سازی و ورود قانونی مسئولان جهاد کشاورزی دارد. بسکمک از این کشاورزان برای آمادگی به کشت نشستن دوباره زمین سطح آن را به آتش می کشند تا به این ترتیب خاک غنی تری داشته باشند.
اما از نظر علمی هم اثبات شده که این کار منابع ارزشمند موجود در خاک را از بین می برد. با این حال این کار همچنان در این حوالی مرسوم است. بوزین و مرخیل در ارتفاع قرار دارند و منطقه ای بادخیز به حساب می آیند. کافی است همین باد ها پاره ای از این آتش را به جان درختی بیندازد. در اندک زمانی شعله ها جان می گیرند و جنگل ارزشمندی طعمه حریق می گردد.
در گفته های تان اشاره کردید که مرخیل در دسترس گردشگران نیست. با توجه به اینکه سهل انگاری بسکمک از گردشگران در خصوص روشن کردن آتش منشاء بسکمک از آتش سوزی ها بوده است، به نظر شما عدم حضور و اتراق در جنگل میتواند به محافظت بیشتر از مراتع و اراضی این حوالی کمک کند؟
ببینید در بحث سهل انگاری افرادی که به جنگل می آیند بحث فراوانی مطرح نیست. یعنی ممکن است که ما در مناطقی که خطر حضور حیوان وحشی هم در آن جا هست از اتراق کردن خانواده ای پیشگیری کنیم؛ اما این را هم در نظر داشته باشید تمام راستا های جنگلی جزو مناطق محافظت شده نیستند. به هر حال گذر انسان ها به این نقاط می افتد. ما بار ها در گردنه هایی با شیب های بسیار تند و در حال اجرا ماموریت با پسماند های انسانی رو به رو شده ایم.
زباله ها در این نقاط هم به چشم می خورند. کافی است بطری شیشه ای رها شده ای نقش ذره بین را ایفا نماید. به سرعت حریقی شکل می گیرد که تهدیدی جدی برای جان جنگل است. از سویی دیگر بسکمک از عزیزانی که در مناطق جنگلی اتراق می نمایند با نحوه صحیح آتش روشن کردن آشنا نیستند. جایی که آتش درست می کنیم باید دورچینی از سنگ داشته باشد. نباید در پوشش گیاهی باشد. در راستا باد نباید اقدام به روشن کردن آتش کنیم و بعد از این که کار ما با آتش تمام شد حتما باید روی آن آب بریزیم و از خاموش بودن آن اطمینان حاصل کنیم. با رعایت این نکات می توانیم از این آتش سوزی هایی که منشاء انسانی و غیر عمدی دارند پیشگیری کنیم.
وسعت اراضی منطقه حفاظت شده بیستون 58 هزار هکتار برآورد شده است. با این حال با خبر شده ایم که تنها 5 محیط بان از این پهنه وسیع محافظت می نمایند. با وجود کمبود نیروی انسانی و نبود دستگاه ها و ابزار های پیشرفته چطور کار پر خطر و مرارت محیط بانی را پیش می برید؟
از این 5 نفر 2 نفر در پاسگاه و 3 نفر در اداره خدمت می نمایند. با این حال این عزیزان شناخت بسیار دقیقی از منطقه و خطر های احتمالی آن دارند. با وجود همین نیرو های اندک شکار و زنده گیری در این مناطق کاهش چشمگیری داشته است. همه این اتفاق ها به دلیل عشق محیط بانان به کارشان است. این عزیزان سربازان خط مقدم حفاظت از محیط زیست هستند و با وجود همه این کمبود ها کارشان را به بهترین شکل ممکن پیش می برند. در مقابل مسئولیت های شان سهل انگار نیستند و تا پای جان به خدمت شان ادامه می دهند.
تصور بسکمک از مردم این است که محیط بانان با شرایط سختی کار و قوانینی مانند حضور در منطقه جنگی که امتیاز های ویژه ای دارد به کار گرفته می شوند. این در حالی است که می دانیم این متخصصان حفاظت از محیط زیست با قرارداد های ناپایدار به عنوان کارگر مشغول به کار می شوند و سقف حقوق آن ها از حقوق یک کارگر عادی بالاتر نمی رود. با وجود این دریافتی ها چه نیرویی محیط بانان را تا پای جان پای این کار سخت و تهدیدهایش نگه می دارد؟
در یک جمله باید بگویم بین ما و طبیعت عهدی است. اگر مدتی در خلوت با طبیعت باشید عاشق آن می شوید. طبیعت مثل مادر است. مادر ناموس همه ماست و هرگز تاب آسیب وارد آمدن به آن را نمی آوریم. این گونه می گردد که این محیط بانان در این کار تا پای جان خدمت می نمایند. ما در حین کار و ماموریت سختی که داریم تماشاگر جلوه هایی از خلقت بی نظیر خداوند و قدرت و زیبایی آن هستیم.
تماشای بسکمک از صحنه ها که از دسترس بسکمک از مردم عزیزمان دور است در چشم رس ما قرار می گیرد. تا جایی که بتوانیم سعی ما این است که از این لحظه های حیات در دل بکر طبیعت عکاسی و تصویربرداری کنیم تا دیگران هم با دیدن این لحظه ها دل به طبیعت بدهند و با عشق از آن محافظت نمایند. دریافتی ما از قبل این کار بسیار ناچیز است. حقوق ما با اضافه کاری به زحمت به 3 میلیون تومان می رسد و پایه حقوق کار خطرناک یک محیط بان 2 میلیون و 700 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
تبدیل شرایط قرارداد های مان بار ها با رای منفی رو به رو شده است و حمایت زیادی از خانواده محیط بانانی که جانباز شده و یا حتی جان شان را از دست داده اند نمی گردد. هنوز همکاران فداکار از جان گذشته ما را به عنوان شهید نمی شناسند و این ها داغی به دل دردمند خانواده های این شیرمردان است که در رویارویی با شکارچیان متخلف و با گلوله مستقیم جان خود را از دست داده اند.
با این حساب کار سخت محیط بانان مشمول 3 هزار امتیازی که در قرارداد کار در منطقه نظامی و جنگی است نمی گردد؟
همین طور است. متاسفانه قرارداد های طولانی مدتی هم برای ما لحاظ نمی گردد. همکاران من در کارشان زبده و متخصص هستند. ساعت ها آموزش دیده اند و تهدید های زیادی در کمین آن هاست. با این حال با آن ها در قرارداد مانند یک کارگر ساده بی مهارت برخورد شده است. بیشتر محیط بانان با این حقوق مستاجر هستند. تشکیل خانواده داده اند و همسر و فرزند دارند. وقتی از خانواده شان خداحافظی می نمایند و به محل کارشان می آیند خیلی از این مطمئن نیستند که دوباره بتوانند به خانه برگردند و آن ها را ببینند.
این شغل تا این اندازه پر خطر است. ما در منطقه پرشیب خدمت می کنیم و در ارتفاع هستیم. با این وجود از داشتن سرویس رفت و آمد هم بی بهره ایم. یعنی بخشی از همین حقوق اندک محیط بانان ما صرف رفت و آمد روزانه به این نقاط می گردد.
بخش دیگری از سختی های ماموریت های محیط بانان در محدودیت استفاده از سلاح در حین رویارویی با متخلفان و شکارچیان غیر مجاز مجال بروز پیدا می نماید. می دانیم که بعضی از این پاسداران محیط زیست تا پای قصاص شدن پیش رفته اند. تعدادی از آن ها منتظر رای قضایی در دادگاه ها هستند و قانون حمایتی همراه با ابهام و، اما و اگر های متعدد از آن ها دارد. در خواست محیط بانان از قانون گذاران چیست؟
در سال های گذشته با کوشش ها و پیگیری های سرهنگ محبت خانی رییس یگان حفاظت از محیط زیست قانون بکارگیری سلاح توسط محیط بانان از 3 مورد به 7 مورد ارتقا پیدا نموده است. در نتیجه این کوشش ها دست ما برای دفاع از محیط زیست و جان همکاران مان باز تر شده است. اما این موضوع همچنان یکی از دغدغه های نگران نماینده ماست.
استفاده از سلاح به عنوان آخرین راه حل برای ما تعریف شده است و خود ما به شدت به این قوانین پایبند هستیم، اما دفاع و پشتیبانی قانون از ما می تواند خیال آسوده شکارچیان متخلف را بر هم بزند. از قانون گذاران این درخواست را داریم که مسائل رویارویی ما با شکارچیان متخلف را رصد نمایند و طبق تجربه های پیش آمده برای همکاران مان تصمیم به تصویب قوانین بگیرند.
در روز های گذشته تامین دمنده های بیشتر از سوی یگان حفاظت از محیط زیست از خبر هایی بود که مسبب خوشحالی محیط بانان شد. این ابزار تا چه میزان می توانند کمک حال محیط بانان در به پایان رساندن ماموریت های شان باشند؟
همان طور که گفته شد ما در مناطق حفاظت شده با کمبود نیرو و تجهیزات رو به رو هستیم. وقتی آتش نشانان به کمک ما آمدند با تجهیزات شان کار چند محیط بان را انجام دادند. یک دستگاه دمنده بیشتر یعنی اطفاء سریع تر آتش و خسارت کمتر در جنگل. خوشبختانه به زودی این ابزار به دست محیط بانان می رسد و انشاالله با کمک خداوند و بکارگیری به موقع این ابزار دیگر شاهد آتش سوزی های گسترده نخواهیم بود. خبر داریم که مسئولان و اعضای فراکسیون محیط زیست مجلس توجه ویژه ای را معطوف به شرایط محیط بانان نموده اند و امیدواریم به زودی قوانینی برای بهبود شرایط این سربازان خط مقدم حفاظت از محیط زیست به تصویب و پس از آن به مرحله اجرا برسد.
منبع: فرارو