6 نکته مهم در مصرف روزانه برنج

به گزارش بی نهایت اس ام اس، ترکیبات مغذی منحصر به فرد موجود در برنج موجب احساس سیری طولانی می گردد و این احساس بلافاصله پس از ورود آن به معده ایجاد می گردد. برنج به ویژه برنج قهوه ای حاوی مقادیر زیادی فیبر است.

6 نکته مهم در مصرف روزانه برنج

غذای عمده بخشی از جمعیت دنیا بر پایه نان و برنج است، اکنون باید دید این مواد غذایی چه تاثیری بر سلامتی دارند. در بسیاری از کشور های در حال توسعه و جوامع فقیر در کشور های توسعه یافته، برنج علاوه بر تامین انرژی، منبع اصلی تامین ویتامین و پروتئین است.

در کشور های بنگلادش، کامبوج، اندونزی، میانمار، ویتنام، لائوس و ماداگاسکار مجموعا 600 میلیون نفر نیمی از انرژی و پروتئین مورد احتیاج روزانه خود را از برنج تامین می نمایند.

در این گزارش پیامد های مصرف برنج در رژیم غذایی را به اختصار بیان می کنیم.

1- احساس التهاب در بدن: انواع بسیار متنوعی از برنج در سراسر دنیا کشت می گردد و بعضی از انواع آن می تواند موجب بروز التهاب در بدن گردد.

به گفته متخصصان برنج سفید یک گونه فرآوری شده از برنج قهوه ای است و این فرآوری برنج سفید را به یک کربوهیدرات ساده تبدیل نموده است که به سرعت در بدن تجزیه شده و تبدیل به انرژی می گردد.

این نوع کربوهیدرات های فرآوری شده حالتی شبیه به التهاب در بدن ایجاد می نمایند و موجب جذب بیشتر آب در بافت ها می شوند. به توصیه متخصصان به منظور جلوگیری از بروز این حالت بهتر است از برنج قهوه ای در پخت و پز استفاده گردد.

2- احساس سیری: ترکیبات مغذی منحصر به فرد موجود در برنج موجب احساس سیری طولانی می گردد و این احساس بلافاصله پس از ورود آن به معده ایجاد می گردد. برنج به ویژه برنج قهوه ای حاوی مقادیر زیادی فیبر است. این فیبر موجب تسهیل عملکرد سیستم گوارش می گردد.

3- افزایش قند خون: از آنجا که برنج غنی از کربوهیدرات است و تمام کربوهیدرات ها به قند تبدیل می شوند، مدت کوتاهی پس از مصرف برنج در یک وعده غذایی، قند خون افزایش می یابد. البته میزان و سرعت این افزایش قند خون به نوع برنج بستگی دارد.

به طور کلی برنج سفید دانه کوتاه، بیشترین میزان افزایش قند خون را ایجاد می نماید. برنج سفید دانه بلند، تاثیر کمتری بر قند خون دارد و برای افرادی که مایل به کنترل قند خون خود هستند، بهتر است.

4- تاثیر مثبت بر باکتری های روده: اگر برنج پس از پختن سرد شده و سپس مصرف گردد، نشاسته موجود در آن تبدیل به نشاسته مقاوم می گردد و بخشی از آن به صورت تجزیه نشده به روده عظیم می رسد. این نشاسته باکتری های مفید روده را تغذیه می نماید. نشاسته مقاوم هم می تواند موجب افزایش قند خون گردد؛ اما این فرایند آهسته تر و به تدریج رخ می دهد. افزودن سرکه به برنج، فرایند جذب قند در خون را کندتر هم می نماید.

5- یبوست: برنج سفید فاقد پوسته، سبوس و جوانه است و به همین علت دارای فیبر کمتری است. فیبر موجب تقویت عملکرد روده می گردد، اما مصرف زیاد غلات حاوی فیبر کم مانند برنج سفید ممکن است منجر به یبوست گردد.

حدود 30 درصد از جمعیت دنیا در طول عمر خود به یبوست مبتلا می شوند و این عارضه در بعضی شرایط پزشکی مانند شیمی درمانی، استفاده از دارو های خاص و بارداری شدیدتر می گردد. یبوست در افراد مسن و زنان بیشتر دیده می گردد.

استفاده از غذا های حاوی فیبر، نوشیدن آب کافی، مصرف حداقل پنج واحد میوه و سبزی در روز و استفاده از مواد غذایی حاوی باکتری های پروبیوتیک، مهمترین روش های مبارزه با یبوست است.

6- افزایش وزن: برنج سفید در جریان فرآوری، سبوس و پوسته خود را که حاوی ویتامین ها و مواد مغذی مهم از جمله ویتامین های E و B هستند، از دست می دهد. به همین علت در بدن سریع تر هضم شده و به همین علت احساس سیری کمتری را ایجاد می نماید.

در نتیجه میزان مصرف آن در هر وعده غذایی افزایش می یابد که این امر موجب افزایش وزن می گردد. ساده ترین راه برای جلوگیری از این شرایط، توجه و کنترل میزان و دفعات مصرف برنج در وعده های غذایی است. در حال حاضر حدود 61 درصد از عظیمسالان به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستند و شاخص توده بدنی بالایی دارند.

محققان ساختار کربوهیدرات انواع برنج و محصولات جانبی آن از جمله برنج قهوه ای، برنج نیم دانه، سبوس برنج پرچرب، سبوس برنج بدون چربی و برنج آماده شالی کوبی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. همچنین میزان هضم پذیری هر یک از این محصولات را به وسیله شبیه سازی محیط دستگاه گوارش خوک، از جمله معده کوچک، معده عظیم و میکروب های روده ای آن ها تعیین کردند.

میزان نشاسته، لیگنین و فیبر موجود در این محصولات تفاوت های قابل توجهی دارد، اما کربوهیدرات اصلی موجود در تمام آن ها آرابینوزایلن است که نوعی فیبر پیچیده متشکل از دو نوع قند آرابینوز و گزیلوز است. البته میزان این دو نوع قند در دانه برنج و هریک از محصولات جانبی آن متفاوت است و این تفاوت تا حدی بر عملکرد فیبر ها در بدن تاثیر می گذارد.

در شبیه سازی های انجام گرفته تعیین شد برنج قهوه ای و برنج نیم دانه بهتر از سایر انواع برنج هضم می شوند. همچنین تعیین شد سبوس پرچرب، سبوس بدون چربی و برنج آماده شالی کوبی بیشترین میزان فیبر های غیرقابل هضم را دارند.

انسان ها در سراسر دنیا برنج را به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود مصرف می نمایند. اطلاع از ساختار شیمیایی فیبر های موجود در این ماده غذایی امکان شناسایی آن دسته از میکروب های روده را که درگیر هضم این ماده می شوند، فراهم می نماید.

منابع:

پایگاه خبری پلاس وان

پایگاه خبری ساینس دیلی

منبع: فرادید
انتشار: 24 فروردین 1400 بروزرسانی: 24 فروردین 1400 گردآورنده: infsms.ir شناسه مطلب: 940

به "6 نکته مهم در مصرف روزانه برنج" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "6 نکته مهم در مصرف روزانه برنج"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید