نسخه محافظت از مشاغل کوچک در دوره کرونا
به گزارش بی نهایت اس ام اس، خبرنگاران: عصر کرونا صنعتگران در سراسر جهان را بر آن داشت تا برای عبور از این شرایط و پیشگیری تعطیلی بنگاه های تولیدی دستورالعمل های خاصی را در دستور کار قرار دهند و در واکنش به این آشفتگی ها دولت ها نیز وارد گود شدند تا بتوانند با پیش بینی سیاست های حمایتی کسب و کارهای خرد و کوچک را از ویروس کووید- 19 حمایت نمایند.
به گزارش خبرنگاران شیوع ویروس کرونا در دنیا و اثر آن بر بخش فراوری و تجارت، موجب شد تا دولت ها به منظور کاهش اثرات مخرب این ویروس بر اقتصاد کسب و کارها، تدوین بسته های حمایتی از بنگاه های فراوریی که غالبا در رده بنگاه های خرد و متوسط قرار می گیرند را در دستور کار قرار دهند تا از این طریق بنگاه های فراوریی بتوانند ادامه حیات دهند.
در این خصوص، تحلیلگران مرکز تجارت بین الملل (ITC) در گزارشی به آنالیز اقدامات و روینمودهای حمایتی که ارتباط مستقیمی با بنگاه های خرد، متوسط و کوچک فعال در حوزه تجارت یا سرمایه گذاری دارند پرداخته و اقداماتی که در این زمینه می توانند به عبور از شرایط کنونی یاری نمایند را ارزیابی نموده اند. براساس ارزیابی های انجام شده عمده اقدام انجام شده از سوی دولت ها برای حمایت از بنگاه های خرد و کوچک در 6 محور از جمله باز نگه داشتن تجارت، ارائه وام های کم بهره، کاهش اقتصادیات و ارائه یاری هزینه، مشوق های اشتغال، یاری های فنی و اقدامات نظارتی و اجرای صحیح سیاست ها در دستور کار قرار گرفته؛ سیاست هایی که اجرایی کردن آنها می تواند عبور از شرایط کنونی را برای بنگاه های خرد و کوچک تسهیل کند.
اقدامات دولت به مشاغل کوچک یاری می نماید تا به اهداف خود از طرق مختلف از جمله تجارت برسند. مشاغل کوچک در سراسر دنیا با شرایط اقتصادی چالش برانگیز ناشی از بیماری همه گیر کووید- 19 روبه رو هستند؛ تعطیلی بخش های عظیمی از اقتصاد دنیا باعث ایجاد شوک همزمان و گسترده ای به بخش عرضه برای مثال در دسترس بودن کارگران یا نهاده ها (و تقاضا مصرف و سرمایه گذاری) شده است.
چالش های MSME ها
براساس این گزارش، بنگاه های خرد، متوسط و کوچک (MSME) با چالش هایی از جمله محدودیت های فراوری، چالش دسترسی به منابع اقتصادی، اختلال در زنجیره تامین و عدم قطعیت در سیاست ها روبه رو هستند.
درخصوص شرح این چالش ها می توان به این مساله اشاره نمود که ایزوله کردن یا کنترل کارگران، فراوری را محدود می نماید. از سوی دیگر، بنگاه های خرد، متوسط و کوچک معمولا ذخایر نقدی کمتری دارند و خیلی سریع تر از فضای تجارت خارج می شوند. همچنین بنگاه های خرد، متوسط و کوچک معمولا موجودی انبار کمی دارند و کمبودها می توانند بر این بنگاه ها سریع تر و سخت تر از بنگاه های عظیم تاثیر بگذارند و دسترسی به تامین نمایندگان جدید یا افزایش قیمت ها برای آنها چالش برانگیز محسوب می گردد. از سوی دیگر، تغییرات سریع در سیاست ها باعث ایجاد مشکل برای بنگاه های خرد، متوسط و کوچک که در شرایط این بحران فعالیت می نمایند، می گردد. براساس این گزارش، از ماه مارس، بیش از 30 کشور دنیا سیاست هایی را برای پشتیبانی از این بنگاه ها اعلام نموده اند.
اقدامات حمایتی
براساس این گزارش که از سوی سازمان توسعه تجارت ایران به نقل از مرکز تجارت بین الملل (ITC) ترجمه شده، بعضی اقدامات و روینمودهای حمایتی که ارتباط مستقیمی با بنگاه های خرد، متوسط و کوچک فعال در حوزه تجارت یا سرمایه گذاری دارند، شامل 6 محور می شوند.
1- باز نگه داشتن تجارت: تا حد امکان، سیاست های تجاری باید ثبات و شفافیت خود را حفظ نمایند. حفظ بازارهای آزاد در مواقع بحران، باعث تقویت اعتماد بخش تجارت و کسب و کار می شوند.
2- ارائه وام های کم بهره: وام های با بهره کم و صفر، اولین سیاست تدافعی در بسیاری از کشورهایی است که به دنبال حفاظت از نقدینگی کوتاه مدت بنگاه های خرد، متوسط و کوچک هستند. ضمانت نامه های اعتباری تحت حمایت دولت و مهلت قانونی بازپرداخت بدهی ها مطابق دستور دولت، در اجرا نسبتا آسان هستند، اما این عیب را دارد که باعث می گردد بدهی بنگاه های استفاده نماینده از این مزایا افزایش یابد. تامین اقتصادی تجارت می تواند به مشاغل کوچک با پول نقد کم یاری کند تا مشتری های صادراتی خود را حفظ نمایند و به خصوص برای بنگاه هایی که برای جبران کمبود تقاضای داخلی اقدام به صادرات می نمایند، اهمیت دارد. به عنوان مثال، بانک اعتبارات صادراتی ترکیه مدت بازپرداخت اعتبار خود را دو تا 6 ماه تمدید نموده و
مدت اعتبار تخفیف مجدد خود را به دو سال افزایش داده است. مرکز توسعه صادرات کانادا نیز اخیرا اعلام نموده است که به شرکت های صادرنماینده تضمین وام حداکثر 5 میلیون دلار کانادا را ارائه می دهد تا بتوانند سریعا به پول نقد دسترسی پیدا نمایند.
3- کاهش اقتصادیات و ارائه یاری هزینه: دولت ها در کوشش برای یاری به کاهش هزینه ها و تقویت کسب و کارهای کوچک، نرخ اقتصادیات شرکت ها را کاهش داده و یاری های اقتصادی را به مشاغل بخش های آسیب پذیرتر ارائه می دهند؛ چراکه چشم انداز جایگزینی درآمدهای از دست رفته در اثر شوک ناشی از بیماری همه گیر، در بسیاری موارد مبهم است و مشخص نیست که این بحران چه مدت ادامه خواهد داشت. برای توسعه شرکت های وابسته به صادرات، بسیاری از کشورها از عوارض گمرکی چشم پوشی می نمایند و یاری هزینه برای جایگزینی درآمدهای از دست رفته صادراتی را فراهم می نمایند. دراین خصوص می توان به اقدامات انجام شده در بعضی کشورها اشاره نمود. در این زمینه چین برای 4 ماه یعنی در دامنه زمانی اول مارس تا 30 ژوئن سال 2020 هزینه های حمل بار و تسهیلات بندری را 20 درصد کاهش داده است. منطقه شارجه امارات متحده عربی نیز کلیه کالاهای فله ای را از پرداخت هزینه مدت زمان نگهداری در بندر برای مدت 90 روز معاف نموده و 50 درصد تعرفه پارکینگ کامیون در بنادر را کاهش داده است. پاکستان نیز با ارائه یاری های اقتصادی امکان بازپرداخت اقتصادیات را به شرکت های فعال در زمینه صنایع صادراتی فراهم نموده است. اقدام انجام شده از سوی دولت سوئیس نیز شامل برنامه هایی می گردد که به وسیله آن شرکت ها بتوانند برای جبران نمایشگاه های تجاری لغو شده خود تا مبلغ 4/ 5 میلیون فرانک سوئیس را درخواست نمایند.
استرالیا نیز شرکت ها را از پرداخت هزینه برای تعویق و لغو برنامه های گردشگری و ورزشی که در سال 2020 برنامه ریزی شده است، معاف نموده است.
4- مشوق های اشتغال: مشوق های اشتغال به اقداماتی اطلاق می گردد که با هدف حفظ کارگران در لیست حقوق و دستمزد اتخاذ می شوند. یاری هزینه کار کوتاه مدت آلمان نمونه ای از این اقدامات است. تجربه در رکود عظیم نشان داده است که این مساله به خوبی برای مقابله با شوک های نسبتا کوتاه مدت موثر است. پرداخت یارانه برای هزینه های درمان کارگران، گسترش بیمه درمانی برای پوشش هزینه های آزمایش، معالجه و واکسیناسیون می تواند به مشاغل کوچک یاری کند تا هزینه های حفظ اشتغال را کاهش دهند. این برنامه ها برای مشاغل در بخش های آسیب دیده، از جمله مشاغلی که تحت تاثیر شوک های صادراتی قرار دارند، دیده می گردد و گاهی این اقدامات به طور مستقیم بخش های صادرات گرا را مورد حمایت قرار می دهند. در این خصوص می توان به دولت بنگلادش اشاره نمود. این کشور متعهد شده است که از پرداخت دستمزد کارمندان در صنایع صادرات گرا پشتیبانی کند.
5- یاری های فنی و اقدامات نظارتی: در طول همه گیری ویروس کرونا مداخلات دولتی که گروه های خاصی از شرکت ها یا فعالیت ها را هدف قرار می دهند، اتفاق افتاده است و نمونه های بی شماری وجود دارد که به طور مستقیم فعالیت های مربوط به تجارت موردتوجه دولت ها قرار گرفته اند. در این خصوص در رویه های تسهیل تجارت جدید، می توان صدور اسناد تجاری بین المللی را از لحاظ زمانی تسهیل کرد. به عنوان مثال، اندونزی فرآیند انجام امور گمرکی را برای تجار معتبر و اپراتورهای مجاز اقتصادی تسریع نموده است. افزایش سرعت فرآیندهای نظارتی از دیگر گام ها است که فراوری و امکان دسترسی به تجهیزات پزشکی ضروری را افزایش داده است. یاری های حقوقی از دیگر مواردی است که دراین بخش موردتوجه قرار گرفته است. به عنوان مثال، صدور گواهینامه های فوری و خدمات مشاوره حقوقی، می توانند به طور خاص برای تجارت بنگاه های خرد، متوسط و کوچک از اهمیت بیشتری برخوردار باشند، زیرا ممکن است این شرکت ها دراین شرایط به طور فزاینده ای با دشواری های تجاری روبه رو شوند.
6- اجرای صحیح سیاست ها: از سوی دیگر همان طور که بخش های دولتی سود و زیان اقدامات مختلفی را ارزیابی می نمایند، مهم است که این سیاست ها بین دستگاه های دولتی مربوطه و موسسات حمایت از کسب و کار به خوبی هماهنگ شوند تا حمایت موثر، به موقع و عملیاتی از بنگاه های خرد، متوسط و کوچک صورت پذیرد. به همان اندازه هم مهم است که اطلاعات مربوط به برنامه های مربوطه به راحتی در دسترس باشد. انجام صحیح این موارد، می تواند عمق و زمان کند شدن فعالیت های اقتصادی را مشخص کند.
منبع: اقتصادنیوز