کینوا چیست و چه کاربردی دارد؟
به گزارش بی نهایت اس ام اس، امروزه کینوا هواداران بسیاری پیدا نموده است. دانه ای که برای اولین بار در آمریکای جنوبی فراوری شد و به علت وجود ویتامین ها و خواص بی شمار آن، بعضی لقب خاویار گیاهی را به این ماده غذایی نسبت داده اند. غذایی کامل برای گیاه خواران محسوب می گردد و دارای پروتئین بسیار بالا، ویتامین های D ،E، منیزیم، فسفر و انواع آنتی اکسیدان ها است.
خواص کینوا
کینوا که معمولا به عنوان یک ماده غذایی فوق العاده از آن یاد می شود به خاطر وجود مزایای بسیار در میان افراد محبوب شده است.کینوا سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است. این ماده بعلاوه عاری از گلوتن است و برای افرادی که از رژیم غذایی فاقد گلوتن استفاده می نمایند بیشتر توصیه می شود.
کینوا اغلب به عنوان جایگزین برنج استفاده می شود و به عنوان یک دانه محسوب می شود. غلاف زرد رنگ آن دانه گیاهی به نام Chenopodium quinoa است که بومی پرو بوده و با چغندر، برگ چغندر و اسفناج مرتبط است.
کینوا زمانی که پخته می شود نرم و کرکی است و دارای طعم خوشمزه ای است. می توان از کینوا در ساخت آرد، غلات و غذاهای دیگری همچون پاستا و نان استفاده کرد.
کینوا از پرو، بولیوی و شیلی می آید. این ماده در کوه های آند می روید و برای هزاران سال جزو غذاهای اصلی مردم بومی آن منطقه بوده است.
کینوا تقریبا 120 گونه و 1800 نوع دارد. دانه های آن می تواند سیاه، قرمز، سفید، بنفش، صورتی ، زرد، خاکستری، نارنجی یا سبز باشد. با اینکه نوع سفید رنگ آن مزه بهتری دارد، کینوای قرمز رنگ مواد مغذی بیشتری دارد.
مواد مغذی در کینوا
کینوا منبع غنی و عالی از پروتئین، فیبر، آهن، مس، تیامین و ویتامین B6 است. این ماده بعلاوه منبع بسیار خوبی از منیزیم، فسفر، منگنز و فولات می باشد.منبع خوب بدان معناست که هر وعده غذایی از کینوا می تواند حداقل ده درصد از ارزش غذایی روزانه فرد را تامین کند، در حالیکه منبع عالی بدان معناست که هر وعده غذایی از کینوا می تواند حداقل بیست درصد از مواد مغذی مورد احتیاج بدن را فراهم آورد.
مقاله ای که در سال 2009 در مجله علم مواد غذایی و کشاورزی به چاپ رسید، گفت که ترکیب غیر عادی و استثنایی پروتئین، روغن، چربی، مواد معدنی، اسیدهای چرب، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها در کینوا، این ماده را به یک غذای مغذی تبدیل نموده است.
این مقاله بعلاوه اشاره داشت که فیتوهورمون هایی که در کینوا یافت می شود برخلاف بیشتر گیاهان است. فیتو هورمون ها به تنظیم رشد گیاهان یاری می کند. بعضی از انواع فیتوهورمون ها که به فیتواستروژن معروف اند، به عنوان درمانی برای نشانه ها و علائم یائسگی مورد مطالعه قرار گرفته اند زیرا بعضی از اوقات همچون استروژن در بدن عمل می نمایند. ارزش تغذیه ای کینوا را در زیر مشاهده می کنید
کینوا یک پروتئین کامل
کینوا برای اینکه تنها گیاهی است که می تواند پروتئین کامل بدن را تامین کند و تمامی آمینو اسیدهای مورد احتیاج برای حفظ تعادل سلامتی بدن را فراهم آورد بسیار مشهور است.آمینو اسیدهای ضروری یکی از مواردی است که بدن نمی تواند خود آن را فراوری کند و پروتئین کامل حاوی تمامی این آمینو اسید های لازم است.
بر اساس موسسه ملی سلامت 9 آمینو اسید ضروری وجود دارد که شامل هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنیل آلانین ، ترئونین، تریپتوفان و والین است.
بر خلاف سایر غلات، کینوا منبع خوبی از لیزین است. کینوا و سایر غلات سبوس دار بعلاوه حاوی 25 درصد پروتئین بیشتری نسبت به غلات تصفیه شده هستند.
مزایای ضد التهابی کینوا
دانشمندان هنوز در حال کار بر روی مفاهیم التهاب مزمن بر روی سلامتی بدن هستند. کلینیک مایو، اختلالات خود ایمنی همچون لوپوس و آرتریت روماتوئید آسم، بیماری التهابی روده و بیماری کرون را به عنوان مشکلاتی که در آن التهاب مزمن نقش دارد فهرست نموده است.بعضی از مواردی که از التهاب مزمن تاثیر می پذیرند نیز ممکن است شامل بیماری قلبی-عروقی و سرطان باشد. کینوا و سایر غلات سبوس دار ممکن است به کاهش خطر ابتلا به این التهابات خطرناک یاری کند.
این ماده می تواندبه ترویج و افزایش میکروب های مفید روده یاری کند. این میکروب ها برای جلوگیری از چاقی، التهاب و بیماری های دیگر بسیار مهم است.
کینوا حاوی مواد مغذی ضد التهابی بسیاری همچون اسید فنولیک، پلی ساکارید دیواره سلولی و مواد مغذی خانواده ویتامین E مانند گاما توکوفرول است .
کینوا عاری از گلوتن
رژیم غذایی فاقد گلوتن برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک و عدم تحمل گلوتن شدید توصیه می شود. اگرچه جامعه دانشمندان هنوز در حال بحث بر روی مزایای رژیم غذایی فاقد گلوتن برای افرادسالم هستند، افراد زیادی به این رژیم روی آورده اند.سایت Medical News Today تخمین می زند که تقریبا 1.6 میلیون نفر از رژیم غذایی بدون گلوتن پیروی می نمایند بدون اینکه مبتلا به این بیماری ها باشند.
افرادی که از این نوع رژیم پیروی می نمایند، ممکن است در دریافت تمامی مواد مغذی ضروری خود به مشکل بیفتند. مایوکلینیک ، آهن، کلسیم، فیبر، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات را به عنوان مواد مغذی که در رژیم غذایی فاقد گلوتن وجود ندارد را فهرست می کند.
از آنجایی که کینوا به طور طبیعی فاقد گلوتن است می تواند برترین گزینه برای رژیم غذایی فاقد گلوتن باشد. بر اساس مطالعه ای که در دانشگاه کلمبیا اجرا شده است، ارزش تغذیه ای این رژیم با افزودن موادی همچون کینوا و یا جوی دو سر بسیار بهبود می یابد.
شاید مهم ترین و قابل توجه ترین تغییرات پروتئین (20.6 گرم در مقابل 11 گرم)، آهن (18.4 میلیگرم در مقابل 1.4 میلی گرم) ، کلسیم(182 میلی گرم در مقابل 0 میلی گرم) و فیبر(12.7 گرم در مقابل 5 گرم) بوده است.
دریک مطالعه دیگر محققان دریافته اند که اضافه کردن کینوا یا گندم سیاه به محصولات عاری از گلوتن، به طور قابل توجهی محتوای پلی فنول آن را افزایش داده است.
محصولاتی که از کینوا یا گندم سیاه ایجاد شده اند حاوی آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به محصولات بدون گلوتن دیگر هستند.
پلی فنول ها مواد شیمیایی هستند که از سلول ها و مواد شیمیایی بدن در مقابل آسیب های حاصل از رادیکال های آزاد محافظت می نمایند.
رادیکال های آزاد اتم های فعالی هستند که باعث ایجاد آسیب به بافت های بدن می شوند.
پایین آوردن کلسترول خون با کینوا
محتوای خوب فیبر در کینوا می تواند در پایین آوردن سطح کلسترول خون مفید باشد. فیبری که به هضم یاری می کند احتیاجمند اسیدهای صفراوی است که تقریبا از کلسترول ساخته شده اند.زمانی که سیستم گوارش شما بهبود می یابد، کبد کلسترول موجود در خون را برای ایجاد اسیدهای صفراوی بیرون می کشد بنابراین سطح کلسترول خون پایین می آید.
مطالعه ای که در مجله غذاهای گیاهی برای تغذیه انسان به چاپ رسیده است، نشان می دهد که موش هایی که اندازه بسیار زیادی فروکتوز مصرف نموده اند و سپس با کینوا تغذیه شده اند، تا 57 درصد ،سطح کلسترول بد خون کمتری داشته اند.
در یک مطالعه دیگر بر روی تاثیر غلات سبوس دار بر روی بیمارانی که داروهای کاهش دهنده کلسترول مصرف می کردند، کار شده است.
این مطالعه نشان می دهد که بیش از 16 گرم از غلات سبوس دار همچون کینوا می تواند سطح کلسترول بد خون را کاهش دهد.
خواص کینوا برای سلامت قلب
پایین آمدن سطح کلسترول خون به معنای داشتن یک قلب سالم است اما کینوا مزایای دیگری نیز برای قلب دارد.مطالعات اجرا شده نشان می دهد که کینوا دارای بسیاری از فلاونوئیدهاست که می تواند در مقابل بیماری های قلبی محافظت نماینده باشد.
علاوه بر این ، کینوا می تواند اسیدهای چرب تک غیر اشباعی را برای بدن فراهم کند. این اسیدهای چرب شامل اسید چرب امگا 2 و آلفا لینولنیک اسید است.
بیشتر غذاها زمانی که تحت فرآیند اکسیداسیون قرار می گیرند اسیدهای چرب سالم خود را از دست می دهند اما مواد مغذی موجود در کینوا با جوشیدن، بخاز تماشا و پخته شدن افزایش می یابد.
بر اساس مطالعه ای که در مجله تغذیه اروپایی منتشر شده است، کینوا دارای مزایای بسیاری برای سلامت قلبی-عروقی است.
در این مطالعه محققان ایتالیایی در یافتند که کینوا سطح اسید چرب و تری گلیسیرید کمتری نسبت به پاستاها و نان های عاری از گلوتن دیگر فراوری می کند.
خاصیت کینوا در بهبود سیستم گوارش
یک فنجان کینوای پخته شده حاوی 21 درصد فیبر است و این موضوع برای روده و سیستم گوارش بسیار عالی است.کینوا بعلاوه از سایر غلات قابل هضم تر است. بعلاوه مصرف کینوا، گندم سیاه و جوی دوسر حس سیری بیشتری در اختیار فرد قرار می دهد.
فواید کینوا برای دیابت و پرفشاری خون
کینوا به خاطر نقش آن در مدیریت دیابت و پرفشاری خون نیز مود مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مطالعه ای که در مجله غذاهای دارویی به چاپ رسیده است، دانشمندان برزیلی 10 غلات سنتی را مورد مطالعه قرار دادند تا تاثیر آن ها بر روی مدیریت دیابت و پرفشاری خون معین شود.آن ها دریافتند که کینوا سرشار از آنتی اکسیدان هایی به نام کورستین است و پتانسیل بیشتری برای مدیریت دیابت و پرفشاری خون دارد.
افزایش طول عمر با مصرف کینوا
بر اساس گفته های بعضی از دانشمندان، فیبر موجود در کینوا می تواند به افراد یاری کند عمر بیشتری داشته باشند.بر اساس مطالعه ای که در ژورنال اپیدمیولوژی آمریکا منتشر شده است، رژیم غذایی سرشار از فیبر می تواند مرگ زودرس را کاهش دهد.
دو مطالعه اخیر نیز مصرف غلات سبوس دار با طول عمر را اثبات نموده اند.بر اساس مطالعه ای که اخیرا اجرا شده است، تحقیقاتی بر روی مصرف غلات سبوس دار و مرگ حاصل از بیماری های مزمن همچون سرطان، بیماری قلبی-عروقی و دیابت اجرا شده است.
این مطالعه نشان داده است که مصرف فیبر می تواند بسیار مفید باشد.
مضرات کینوا
خطر بسیار اندکی در خصوص خوردن کینوا وجود دارد. دانه های کینوا با ساپونین پوشیده شده اند که مواد شیمیایی هستند که برای محافظت از گیاه در برابر بیماری های ناشی از قارچ ها، باکتری ها و ویروس ها به کار می فرایند.ساپونین می تواند طعم تلخی داشته باشد بنابراین قبل از پختن کینوا باید آن را به طور کامل زیر آب سرد شستشو داد.
برای بعضی از افراد، ساپونین می تواند کارهای بیشتری بر روی آن ها داشته باشد. این ماده می تواند باعث ایجاد التهاب معده و آسیب به روده کوچک شود.
بعلاوه محتوای غنی کینوا از فیبر ممکن است باعث ایجاد درد شکم شود.
کینوا در رژیم غذایی
کینوا خیلی سریع تر از سایر غلات می پزد و پخت آن معمولا بین 12 الی 15 دقیقه طول می کشد. همین امر موجب می شود که کینوا به یک ماده غذایی عالی برای افرادی باشد که مشغله کاری زیادی دارند.بعلاوه بعضی از غلات بعد از پخت خشک می شوند اما کینوا بعد از پخت نیز طراوات و خوشمزگی خود را حفظ می کند.
تمامی موارد ذکر شده به این معناست که کینوا باید در رژیم غذایی افراد قرار گیرد. شما می توانید کینوا را به روش های مختلفی همچون پوره ، اضافه کردن به سالاد یا مواد غذایی آماده کنید.
کینوا برای غلیظ کردن سوپ یا خورشت بسیار عالی است. آرد کینوا می تواند در آشپزی فاقد گلوتن نیز مورد استفاده قرار گیرد.
منبع: سایت مجله سلامت
منبع: راسخون