3 طرز تهیه ترشی زغال اخته با حرارت، بدون حرارت و با سرکه کامل
به گزارش بی نهایت اس ام اس، ترشی زغال اخته یکی از خوشمزه ترین و جزو است که به خاطر رنگ قرمز براق و طعم ترش ملایمش هواداران بسیار زیادی داره. این ترشی لذیذ هم ظاهر اشتهاآوری داره و هم مزه خاصی که با خیلی از غذاها جور درمیاد. شما به دلخواه می تونید ترشی زغال اخته رو به صورت فوری با محلول جوشیده، به صورت خام و بدون حرارت با سرکه خالص یا رقیق شده به راحتی در منزل آماده کنید. با این مقاله از در مجله خبرنگاران همراه ما باشید تا طرز تهیه ترشی زغال اخته به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

طرز تهیه ترشی زغال اخته فوری در یک نگاه
برای تهیه ترشی زغال اخته فوری، اول زغال اخته های سالم و سفت رو خوب بشورید و کاملا خشک کنید و میوه های خراب رو جدا کنید. بعد شیشه ها و ابزار مورد احتیاجتون رو استریل کنید. میوه ها رو با خلال دندون کمی سوراخ کنید تا طعم ترشی بهتر نفوذ کنه؛ سپس، محلول ترشی شامل آب، نمک، شکر، سرکه و ادویه ها رو بجوشونید و کمی خنک کنید. شیشه ها رو با کمی سبزی خشک و سیر آماده کنید؛ بعد حدود دو سوم شیشه رو با زغال اخته پر کنید و محلول داغ رو روی میوه ها بریزید تا کاملا پوشش بده و حباب های هوا خارج بشن. درب شیشه ها رو محکم ببندید و اگه می خواید موندگاری بیشتری داشته باشه، شیشه ها رو کمی در آب داغ (نه جوشیده) قرار بدید و بعد روی سطح بذارید تا خنک بشن. شیشه ها رو در جای خنک و تاریک نگه دارید و حداقل 3 روز صبر کنید تا ترشی جا بیفته؛ هرچند برترین طعمش بین 7 تا 14 روز حاصل می شه. بعد از باز کردن درب بطری حتما ترشی رو در یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن ترشی زغال اخته ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه ترشی زغال اخته
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
زغال اخته سفت و سالم | 1 کیلوگرم |
سرکه سفید (اسیدیته 5 درصد) | حدود 3 لیوان فرانسوی دسته دار (700 میلی لیتر) |
آب | 1 و نیم لیوان فرانسوی دسته دار |
نمک (بدون ید) | حدود 2 تا 2 و نیم قاشق غذاخوری سرپر |
شکر | 3/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیر (اختیاری) | 3 تا 4 حبه |
ادویه ترشی | برای طعم دادن به ترشی |
تخم گشنیز | نصف قاشق غذاخوری |
تخم خردل | نصف قاشق غذاخوری |
دانه فلفل سیاه | تقریبا یک مشت کوچک |
سیاه دانه | نصف قاشق غذاخوری |
زردچوبه | نوک قاشق چای خوری |
برگ بو | 1 یا 2 برگ |
سبزی خشک (ترخون، ریحان و نعناع) | حدود 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 55 تا 65 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه ترشی زغال اخته فوری: بین 3 تا 14 روز
مراحل طرز تهیه ترشی زغال اخته فوری
طرز تهیه ترشی زغال اخته به صورت فوری با محلول جوشیده یا به صورت خام با سرکه خالص یا رقیق شده به سادگی قابل انجامه و برای بهره بردن از یک انتخاب خوشمزه ست.
مرحله اول: زغال اخته ها رو بشورید و خشک کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ترشی زغال اخته فوری، قبل از هر کاری باید میوه های له شده یا ترک خورده رو جدا کنید. بقیه زغال اخته های سفت و سالم رو زیر آب سرد به خوبی بشورید. بعد، زغال اخته ها رو روی دستمال تمیز پهن نموده و حداقل 30 دقیقه صبر کنید تا کاملا خشک بشن.
اگه به میزان کافی فرصت دارید و می خواید زغال اخته ها تردتر بشن، باید میزانی آب و یخ رو در ظرف مناسبی بریزید و میوه ها رو حدود 1 الی 2 ساعت داخل آب یخ نگه دارید؛ بعد دوباره به طور کامل خشک شون کنید تا بعدا ترشی تون کپک نزنه و موندگاری ترشی کم نشه.
مرحله دوم: شیشه ها رو تمیز و ضدعفونی کنید
مثل همه انواع ترشی، این ترشی رو هم حتما باید داخل شیشه های استریل شده بریزید تا کپک نزنه و موندگاریش بیشتر بشه. بنابراین در فاصله خشک شدن زغال اخته ها، چند تا شیشه دهانه گشاد و سالم رو انتخاب کنید. این شیشه ها رو به مدت 10 دقیقه در قابلمه آب جوش بذارید و بجوشونید تا کاملا استریل بشن. بعد با انبر تمیز، بطری ها رو بیرون بیارید و وارونه روی دستمال تمیز بذارید تا خشک بشن. توصیه می کنیم، ابزارهایی مثل قیف، ملاقه و خلال دندون رو هم به همین ترتیب استریل کنید تا مواد ترشی زغال اخته رو آلوده نکنن.
مرحله سوم: زغال اخته ها رو سوراخ کنید
در این مرحله از طرز تهیه ترشی زغال اخته در خانه، برای این که زغال اخته ها به خوبی مزه دار بشن و پوست شون چروک نشه، میوه ها رو با خلال دندون یا سوزن استریل شده فقط یکی دو بار سوراخ کنید. بیشتر از این سوراخ نکنید؛ چون باعث می شه آب میوه دربیاد و بافت زغال اخته ها نرم بشه.
مرحله چهارم: محلول ترشی رو بجوشونید
حالا دیگه وقتشه که قابلمه مناسبی رو بردارید و آب، نمک و شکر رو در این قابلمه بریزید. این قابلمه رو روی حرات میانه بذارید و هم بزنید تا نمک و شکر کاملا حل بشن.
در صورت تمایل، برای خرید نمک و شکر می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله پنجم: ادویه ها رو اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه ترشی با زغال اخته، لازمه سرکه و همه ادویه ها شامل تخم گشنیز، تخم خردل، دانه فلفل سیاه، سیاه دانه، زردچوبه و برگ بو رو هم داخل این قابلمه بریزید. محتویات قابلمه رو هم بزنید و اجازه بدید حدود 1 الی 2 دقیقه بجوشه تا طعم ادویه ها آزاد بشه. بعد حرارت رو خاموش نموده و 2 تا 3 دقیقه صبر کنید تا قل قلش فروکش کنه.
حالا طعم این محلول رو بچشید؛ الان باید طعم ترش غالب باشه و کمی هم به شوری و شیرینی بزنه. بسته به سلیقه، در این زمان می تونید دوباره کمی نمک یا شکر اضافه کنید تا مزه این محلول کاملا باب میل تون بشه.
برای خرید سرکه سفید و انواع ادویه ها می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: شیشه ها رو پر کنید
حالا نوبت به پر کردن شیشه ها می رسه. بنابراین، کف هر یک از شیشه های استریل شده کمی سبزی خشک (ترکیب ترخون، نعنا و ریحان) و یک حبه سیر بندازید. با یه کفگیر سوراخ دار دونه های ادویه ها رو هم از قابلمه بیرون بیارید و به طور مساوی به محتویات شیشه ها اضافه کنید. بعد زغال اخته ها رو آرام بچینید و کمی فشار بدید که جا بیشتر بشه، اما مواظب باشید له نشن. حدود دو سوم هر شیشه رو با زغال اخته پر کنید. یک سوم بالای شیشه ها رو خالی بذارید تا برای اضافه کردن محلول داغ هم به میزان کافی جا داشته باشید.
مرحله هفتم: محلول داغ رو روی میوه ها بریزید
بعد از قرار دادن زغال اخته ها، وقتشه محلول داغ رو هم به محتویات هر شیشه اضافه کنید. با یاری قیف و ملاقه (استریل شده)، محلول داغ رو تا جایی بریزید که کاملا روی زغال اخته ها رو بپوشونه. اگه ادویه ها روی سطح اومدن، با قاشق تمیز به سمت پایین راهنمایی شون کنید. سپس، با به آرومی به شیشه ضربه بزنید تا حباب های هوا خارج بشن. لبه بطری شیشه ای رو هم با دستمال تمیز پاک کنید.
مرحله هشتم: درب بطری های ترشی رو ببندید و خنک شون کنید
در این مرحله از طرز تهیه ترشی زغال اخته خانگی، درب شیشه ها رو سفت ببندید؛ ولی فشار بیش از حد ندید تا واشرشون خراب نشه. اگر می خواید ترشی موندگاری بیشتری داشته باشه، شیشه ها رو به مدت 8 تا 10 دقیقه داخل آب داغ با دمای 85 تا 90 درجه سانتی گراد (نه جوش کامل) قرار بدید. بعد بطری ها رو بیرون بیارید و بی حرکت روی سطحی بذارید تا حداقل 12 ساعت توی دمای اتاق بمونن و خنک بشن.
مرحله نهم: صبر کنید تا ترشی زغال اخته جا بیفته
بعد از گذشت این مدت، شیشه ها رو در جای خنک و تاریک قرار بدید و حدود 3 الی 14 روز صبر کنید تا ترشی زغال اخته حسابی جاافتاده بشه. البته، وقتی ترشی زغال اخته رو به روش فوری با محلول جوشیده درست می کنید از همون روز سوم خوشمزه می شه؛ ولی برترین طعمش رو بین 7 تا 14 روز پیدا می کنه. بعد از بازکردن، بطری ترشی رو حتما توی یخچال بذارید و طی 2 تا 3 هفته مصرف کنید.
مرحله آخر: ترشی زغال اخته رو سرو کنید
بعد از جا افتادن ترشی زغال اخته، می تونید این ترشی رو همراه با انواع غذاها سرو کنید یا حتی روی بریزید. اگر به نظرتون زیادی ترشه، قبل از خوردن چند دونه رو سریع زیر آب سرد بگیرید تا مزه ش کمی ملایم بشه.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای زغال اخته به 2 روش با هسته و بدون هسته
روش تهیه ترشی زغال اخته بدون حرارت دهی (ترشی خام زغال اخته)
در طرز تهیه ترشی زغال اخته بدون حرارت به صورت خام، اول باید زغال اخته های تازه و سفت رو به خوبی بشورید و کاملا خشک کنید. شیشه ها رو هم درست مثل روش بالا ضد عفونی کنید. کمی نمک، شکر و ادویه های دلخواه (مثل تخم گشنیز، تخم خردل، فلفل سیاه و سبزی خشک ترشی) رو کف شیشه بریزید. بعد زغال اخته ها رو خیلی آروم و بدون فشردن زیاد، تا حدود دو سوم شیشه بچینید و سیر خرد شده و ادویه ها رو بین میوه ها پخش کنید.
در مرحله آخر، سرکه سفید هم دما با محیط رو روی میوه ها بریزید تا کاملا پوشانده بشن؛ درب شیشه ها رو محکم ببندید. شیشه ها را حداقل سه روز در جای خنک و تاریک بذارید تا ترشی جا بیفته و طعم ها با هم ترکیب بشن؛ این روش، طعم میوه رو تازه و طبیعی نگه می داره و احتیاجی به جوشوندن محلول نداره.
روش درست کردن ترشی زغال اخته با سرکه کامل (بدون افزودن آب)
طرز تهیه ترشی زغال اخته با سرکه کامل به این صورته که باید آب رو حذف کنید و ترشی رو فقط با سرکه، شکر، ادویه هایی که در رسپی بالا گفتیم و بعلاوه، سبزیجات خشک (مثل ریحان، ترخون و نعنا) درست کنید. در این روش، خشک شدن کامل زغال اخته ها خیلی خیلی مهمه. ترشی زغال اخته ای که به این شیوه تهیه می شه موندگاری بیشتری داره.
برای خرید از جمله ترشی زغال اخته به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونید خرید کنید.
خواص ترشی زغال اخته چیه؟
خواص ترشی زغال اخته خصوصا اگه ترشی خونگی و تازه باشه، بسیار متنوعه:
- زغال اخته سرشار از آنتی اکسیدان هست و می تونه بدن رو در برابر رادیکال های آزاد محافظت کنه.
- مصرف ترشی زغال اخته می تونه به تقویت سیستم ایمنی بدن یاری کنه؛ چون ویتامین C زیادی داره.
- هضم غذا رو راحت تر می کنه و برای معده و روده مفیده.
- ترشی زغال اخته می تونه خاصیت ضدالتهابی داشته باشه و به کاهش التهابات بدن یاری کنه.
- با توجه به حضور ادویه ها و سرکه، توازن قند خون رو کمی بهبود می ده و به هضم غذا یاری می کنه.
- چون سرشار از فیبر هست، می تونه به تنظیم فعالیت روده ها و جلوگیری از یبوست یاری کنه.
نکات مهم در طرز تهیه ترشی زغال اخته
- برای خوش رنگ تر شدن ترشی زغال اخته، می تونید کمی لبو خام رو به صورت خلالی برش بزنید و اضافه کنید تا رنگ قرمز ترشی بیشتر بشه.
- بسته به طبع و ذائقه، می تونید چند برش لیمو عمانی یا پوست پرتقال خشک هم به مواد ترشی زغال اخته اضافه کنید.
- حتما از زغال اخته سالم و سفت بهره ببرید و زغال اخته ها رو به خوبی بشورید.
- میوه ها حتما باید کاملا خشک باشن تا ترشی کپک نزنه و خوب بمونه. سایر دلایل کپک زدن انواع ترشی رو می دونید؟
- شیشه ها و درب شون رو قبل از استفاده حتما ضد عفونی کنید.
- زغال اخته ها رو بدون فشار و به صورت شل داخل شیشه بچینید تا محلول به همه شون برسه.
- بین میوه ها سیر و ادویه ها رو پخش کنید تا طعم ترشی یکنواخت بشه.
- محلول سرکه باید همه میوه ها رو بپوشونه، ولی شیشه رو خیلی پر نکنید که بعدا سرریز نشه.
- بعد از ریختن محلول، درب شیشه رو محکم ببندید و شیشه رو در جای خنک و تاریک بذارید.
- حداقل سه روز صبر کنید تا ترشی جا بیفته و طعم ها با هم ترکیب بشن.
- بعد از ریختن محلول به میوه ها دست نزنید و فشار ندید تا شکل زغال اخته حفظ بشه.
- اگه محلول کم بود، کمی سرکه اضافه کنید تا همه میوه ها کاملا پوشیده بشن.
فوت و فن های خوشمزه شدن ترشی زغال اخته
ترشی زغال اخته حتما باید با حرارت درست بشه؟
نه، می تونید خام درستش کنید؛ فقط باید میوه ها کاملا خشک باشن و سرکه همه شون رو بپوشونه.
زغال اخته ها باید رسیده و خیلی سفت باشن یا نیمه رسیده؟
بهتره سفت و تازه باشن تا توی ترشی له نشن و شکلشون حفظ بشه.
می شه شیشه ها رو پر کنیم و محلول داغ بریزیم یا سرکه سرد هم جواب می ده؟
اگه ترشی فوری می خواین، محلول داغ بهتره؛ ولی سرکه سرد هم می شه، فقط زمان جاافتادن ترشی طولانی تر می شه.
آیا می تونیم ترشی زغال اخته رو بدون ادویه درست کنیم؟
بله، ولی ادویه ها طعم ترشی رو مجذوب کننده تر می کنن.
ترشی زغال اخته چند روز بعد قابل خوردنه؟
حداقل 3 روز طول می کشه جا بیفته، ولی اگه طعم قوی تر خواستید، یکی دو هفته صبر کنید.
چیکار کنیم ترشی کپک نزنه و موندگاریش بیشتر بشه؟
برای درست کردن انواع ترشی، صیفی، سبزی یا میوه ها باید کاملا خشک باشن؛ شیشه باید استریل باشه و محلول کاملا روی میوه ها و سایر مواد رو بپوشونه.
آیا می تونیم فقط میزان کمی ترشی زغال اخته درست کنیم؟
بله، کافیه نسبت ها رو کم کنید و مواد رو در شیشه کوچیک بریزید.
منبع: افق کوروش