طرز تهیه راتاتویی؛ خوراک سبزیجات فرانسوی
به گزارش بی نهایت اس ام اس، اگر در پی راهی خوش طعم و خلاقانه برای استفاده از سبزیجاتی مانند بادمجان، کدو و فلفل دلمه ای هستید، مطلب طرز تهیه راتاتویی را از دست ندهید. این غذای کلاسیک فرانسوی، با ترکیب ساده ای از سبزیجات تازه و طعم دهنده هایی مثل ریحان و سیر، چیزی فراتر از یک خوراک معمولی خلق می نماید.

حتی اگر معمولا هوادار بادمجان یا کدو نیستید، احتمال زیادی دارد که با اولین قاشق از این راتاتویی عاشقش شوید. این غذا کاملا گیاهی و بدون گلوتن است و به راحتی می توانید آن را از قبل آماده کنید. معادل راتاتویی در فرهنگ آشپزی ایرانی یتیمچه است که طرز تهیه یتیمچه را می توانید در خبرنگاران بخوانید.
مواد لازم برای تهیه راتاتویی
- گوجه فرنگی رسیده 4 عدد بزرگ
- بادمجان خردشده 450 گرم
- فلفل دلمه ای قرمز خردشده 220 گرم
- کدو زرد خردشده 220 گرم
- روغن زیتون 5 قاشق غذاخوری
- نمک 1 قاشق چای خوری
- پیاز خردشده 1 عدد بزرگ
- سیر خردشده 4 حبه
- ریحان تازه خردشده 1/4 پیمانه
- پودر فلفل قرمز 1/4 قاشق چای خوری
- پونه خشک 1/4 قاشق چای خوری
- فلفل سیاه آسیاب شده به میزان لازم
طرز تهیه راتاتویی
مرحله اول: آماده کردن فر
فر را روی دمای 220 درجه سانتی گراد گرم کنید و یکی از طبقات را در قسمت میانی و دیگری را در بخش بالایی فر قرار دهید. اگر می خواهید بعدا راحت تر سینی ها را تمیز کنید، کف دو سینی بزرگ با لبه را با کاغذ روغنی بپوشانید.
مرحله دوم: رنده کردن گوجه فرنگی
برای آماده سازی گوجه فرنگی ها، ابتدا قسمت های سفتشان را با یک چاقوی کوچک خارج کنید. سپس گوجه فرنگی ها را با استفاده از بخش درشت رنده جعبه ای داخل یک کاسه رنده کنید (اگر گوجه فرنگی را به صورت مورب در دست بگیرید، این کار راحت تر انجام می گردد) و پوست به جای مانده را هم ریز خرد کنید. بعلاوه می توانید گوجه ها را داخل غذاساز بریزید و آن قدر بزنید تا به پوره ای کف دار تبدیل شوند.
مرحله سوم: آماده کردن بادمجان
داخل یکی از سینی های فر، بادمجان های خردشده را با دو قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید تا کاملاً به روغن آغشته شوند. سپس آن ها را در یک لایه یکنواخت روی سینی پخش کنید، یک چهارم قاشق چای خوری نمک روی آن بپاشید و سینی را کنار بگذارید.
مرحله چهارم: خرد کردن سایر سبزیجات
در سینی دوم، فلفل دلمه ای، کدو سبز و کدو زرد خردشده را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک چهارم قاشق چای خوری نمک خوب مخلوط کنید تا همه مواد به روغن آغشته شوند. سبزیجات را به صورت یک دست و در یک لایه روی سینی پخش کنید.
حالا سینی بادمجان را در طبقه وسط فر بگذارید و سینی سبزیجات دیگر را در طبقه بالا قرار دهید. تایمر را روی 15 دقیقه تنظیم کنید تا سبزیجات آغاز به پختن نمایند.
مرحله پنجم: تفت دادن پیاز و گوجه فرنگی
در همین زمان، 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون را داخل یک قابلمه بزرگ یا دیگ چدنی روی حرارت میانه گرم کنید. پیاز خردشده و یک چهارم قاشق چای خوری نمک را اضافه کنید و هر چند دقیقه یک بار آن را هم بزنید تا پیاز نرم گردد و لبه های آن کمی کاراملی و طلایی رنگ گردد؛ این مرحله حدود هشت تا ده دقیقه زمان می برد.
سیر را اضافه کنید، کمی هم بزنید و حدود 30 ثانیه صبر کنید تا عطر سیر بلند گردد. سپس گوجه فرنگی های آماده شده را اضافه کنید و با قاشق چوبی یا کف گیر سیلیکونی محکم، بخش های قهوه ای شده چسبیده به کف قابلمه را به آرامی از ته جدا نموده و داخل مخلوط گوجه فرنگی هم بزنید.
در ادامه حرارت را کم کنید تا مخلوط به آرامی قل بزند و پخت با حرارت ملایم ادامه پیدا کند.
مرحله ششم: جابه جا کردن سینی در فر
بعد از گذشت 15 دقیقه، هر دو سینی را از فر خارج کنید، مواد داخل آن ها را هم بزنید و دوباره به صورت یکنواخت در سطح سینی پخش کنید. این بار سینی بادمجان را در طبقه بالا و سینی سایر سبزیجات را در طبقه میانی فر قرار دهید تا پخت به صورت یکنواخت ادامه پیدا کند.
مرحله هفتم: افزودن سبزیجات به پوره گوجه فرنگی
بادمجان ها را تا زمانی که لبه های آن ها طلایی و خوش رنگ گردد، حدود 10 دقیقه دیگر در فر قرار دهید (بادمجان زودتر از بقیه سبزیجات آماده می گردد). سپس سینی بادمجان را از فر خارج کنید و با احتیاط بادمجان های پخته شده را به سس گوجه فرنگی در حال جوش اضافه نموده و مخلوط کنید.
سینی کدو و فلفل دلمه ای را پنج تا 10 دقیقه دیگر در فر نگه دارید تا فلفل ها نرم شوند و لبه های آن ها حالت طلایی و کاراملی پیدا کند. سپس سبزیجات را به آرامی داخل سس گوجه فرنگی در حال جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دیگر با هم بپزند تا طعم ها خوب به هم آمیخته شوند.
مرحله هشتم: افزودن طعم دهنده ها به راتاتویی
قابلمه را از روی حرارت بردارید، یک قاشق چای خوری روغن زیتون، ریحان تازه و فلفل قرمز را به غذا اضافه کنید و هم بزنید. پونه خشک را با انگشتان تان خرد نموده و داخل قابلمه بریزید. در سرانجام، میزان نمک و فلفل را بچشید و در صورت احتیاج، کمی نمک (مثلا یک چهارم قاشق چای خوری) و فلفل سیاه بیشتر اضافه کنید تا طعم دلخواه تان به دست بیاید.
مرحله نهم: سرو کردن راتاتویی
راتاتویی را داخل کاسه بریزید و در صورت تمایل، روی آن را با کمی روغن زیتون، میزانی ریحان خرد شده یا فلفل سیاه تزیین کنید. همچون دیگر خوراک های خورشتی، طعم این غذا بعد از کمی خنک شدن بهتر می گردد و روز بعد که دوباره گرمش کنید، حتی خوش طعم تر خواهد بود. می توانید این غذا را تا چهار روز در یخچال، در ظرف دربسته نگهداری کنید یا برای مدت طولانی تری در فریزر قرار دهید.
نکات تکمیلی برای تهیه راتاتویی
در این مطلب از خبرنگاران قدم به قدم با طرز تهیه راتاتویی آشنا شدید. در ادامه می توانید نکات تکمیلی جهت تهیه این خوراک سبزیجات فرانسوی را مطالعه کنید.
طرز تهیه راتاتویی بدون فر
برای تهیه راتاتویی بدون فر، ابتدا پیاز و سیر را در کمی روغن زیتون تفت دهید تا طلایی شوند. سپس فلفل دلمه ای خردشده را اضافه نموده و کمی تفت دهید.
در ادامه، بادمجان و کدو سبز را به صورت حلقه ای یا مکعبی خرد نموده و همراه با گوجه فرنگی های خردشده، نمک، فلفل، آویشن و کمی ریحان تازه یا خشک به قابلمه اضافه کنید. در ظرف را گذاشته و اجازه دهید سبزیجات روی حرارت ملایم حدود 30 تا 40 دقیقه آرام بپزند و طعم ها به خورد هم بروند.
در سرانجام، می توانید چند قطره روغن زیتون و کمی سرکه بالزامیک برای خوش طعمی بیشتر به غذا اضافه کنید. این نسخه بدون فر، ساده، سالم و بسیار خوشمزه است.
پیشنهاد برای سرو خوراک راتاتویی
راتاتویی را می توانید به تنهایی یا همراه با نان تُست شده سرو کنید. بعلاوه اگر روی آن کمی پنیر پارمزان بپاشید، طعم دلچسب تری پیدا می نماید. ترکیب این خوراک سبزیجات با تخم مرغ پخته یا به عنوان سس روی پاستا هم انتخاب های خوشمزه ای هستند که تجربه ای متفاوت برای شما رقم می زنند.
استفاده از سبزیجات هم دما با محیط در دستور تهیه راتاتویی
قبل از آغاز پخت، اجازه دهید همه سبزیجات کمی در دمای اتاق بمانند. وقتی سبزیجات سرد مستقیماً وارد فر یا قابلمه داغ می شوند، ممکن است بافت آن ها سفت گردد یا به درستی کاراملی نشوند. با رساندن دمای سبزیجات به دمای محیط، پخت یکنواخت تری خواهید داشت و طعم ها را بهتر حس می کنید.
زمان دادن به استراحت غذا بعد از پخت
بعد از آماده شدن راتاتویی، حدود 20 تا 30 دقیقه به آن موقع بدهید تا کمی خنک گردد طوری که طعم ها به خورد هم روند. در این مدت، خوراک جا می افتد و مزه نهایی راتاتویی را غنی تر و متعادل تر می نماید. حتی می توانید آن را یک روز زودتر آماده کنید و روز بعد گرم کنید تا طعم آن به اوج برسد.
منبع: کتاب کاله