طرز تهیه رشته پلو
به گزارش بی نهایت اس ام اس، رشته پلو یکی از غذاهای سنتی و خوش طعم ایرانی است که قدمت بسیار دارد و در بسیاری از نقاط کشور با روش های مختلف طبخ می گردد. برای درست کردن رشته پلو از خرما، سبزیجات، گوشت یا مرغ، کشمش و برنج استفاده می نمایند. رشته پلو به علت ترکیباتی که دارد، سرشار از مواد معدنی و ویتامین است. این غذا را معمولا در مناسبت های مختلفی چون عید نوروز، چهارشنبه سوری و شب یلدا درست می نمایند. رشته پلو را می توانید با انواع خورشت و غذاهای دیگر سرو کنید. چاشنی اصلی رشته پلو که باعث طعم و رنگ عالی آن می گردد، زردچوبه است.در ادامه از مقالات آشپزی مجله خبرنگاران همراه باشید تا با طرز تهیه رشته پلو و روشهای مختلف آشنا شوید
تاریخچه رشته پلو
رشته پلو یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که قدمت بسیار تاریخی دارد. در زمان های قدیم بانوان در منزل اقدام به درست کردن رشته پلو می کردند؛ اما امروزه رشته پلوها به وسیله کارخانه های مختلف فراوری و عرضه می شوند. مسلما کیفیت رشته پلوهای خانگی نسبت به نوع صنعتی طعم و کیفیت بالاتری داشتند. در بعضی از شهرهای تبریز، مردم براین باور هستند اگر رشته پلو در شب عید طبخ گردد، رشته کار در سال آینده به دست خانواده می آید. بعضی دیگر برای شام عروس از رشته پلو استفاده می نمایند، زیرا براین باور هستند که که زندگی زوج جوان پربرکت و پرکار آغاز می گردد.
مزاج این نوع غذا بسیار گرم و سرشار از مواد مغذی است. برای سرو رشته پلو در روز عید باید با آداب سرو آن آشنا باشید. آداب سرو رشته پلو به این صورت است که ابتدا، اولین بشقاب را برای سرپرست خانوار که دچار مشکل در کار شده است، کشیده گردد. اگر در منزلی دختر بخت بسته زندگی می کرد، برای پخت رشته پلو باید او زیر دیگ را روشن می کرد و موقع سرو غذا، درب دیگ را او باز می کرد. بسیاری افراد براین باور بودند، اگر رشته خشک شده را در کیف پول خود قرار دهند از بی پولی در امان می مانند.
طرز تهیه رشته پلو با خرما و کشمش
مواد لازم برای درست کردن رشته پلو با خرما شامل موارد زیر می شوند:
- برنج ایرانی: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 100 گرم
- روغن: به مقدار دلخواه
- پیاز: 2 عدد میانه
- نمک و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- کشمش: 1.2 پیمانه
- خرما: 10 عدد بدون هسته
- زعفران دم نموده: 1.2 قاشق چایخوری
- دارچین: 1.2 قاشق چایخوری
برای درست کردن رشته پلو، ابتدا باید برنج را به خوبی بشویید، سپس با یک قاشق نمک و آب آن ها را به مدت 1 الی 2 ساعت بخیسانید. قابلمه ای میانه انتخاب کنید و آن را تا نیمه پر آب کنید و روی حرارت قرار دهید. زمانی که آب به جوش آمد یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید و سپس برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید. رشته پلویی را 5 دقیقه قبل از آبکشی برنج اضافه کنید. برای پخت بهتر رشته پلویی ها آن ها را به سه دسته مستقیم خورد کنید. زمان آبکشی برنج، رشته های پلویی را با برنج به خوبی ترکیب کنید تا رشته به همدیگر نچسبند.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید، سپس 3 الی 4 قاشق روغن به آن اضافه کنید و بعد کمی گرم شدن برشی از نان به عنوان ته دیگ قرار دهید. رشته را به همراه برنج در قابلمه بریزید و اجازه دهید به مدت 45 دقیقه به خوبی دم بکشد. 10 الی 15 دقیقه قبل از دم کشیدن برنج زعفران را به همراه کره یا روغن ترکیب کنید و روی برنج بریزید.
زمانی که برنج در حال دم کشیدن است، پیاز را نگینی خورد کنید. خرماها را از وسط چند تیکه کنید و هسته آن ها را خارج کنید. انتها کشمش ها را به خوبی بشویید و خشک کنید. مقداری روغن در ماهیتابه بریزید، زمانی که روغن گرم شد، مواد را به آن اضافه کنید تا نرم شوند، سپس زردچوبه و دارچین را اضافه کنید. پس از دم کشیدن پلو آن را در ظرف یرو قرار دهید و با استفاده از ترکیب خرما و کشمش آن را تزئین کنید.
طرز تهیه رشته پلو با عدس
مواد لازم برای درست کردن رشته پلو با عدس شامل موارد زیر می شوند.
- رشته پلویی: 100 گرم
- برنج: 2 پیمانه
- عدس پخته: 1 پیمانه
- کره: 50 گرم
- دارچین: 2 قاشق مرباخوری
- فیله مرغ یا گوشت چرخ نموده: 300 الی 500 گرم
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- زعفران آب شده: 1 قاشق چایخوری
- پیاز سرخ شده: 4 قاشق غذاخوری
- کشمش: به دلخواه
در مرحله برنج را به مدت یک ساعت از قبل خیس می کنید. سپس در این فاصله عدس را با مقداری آب و نمک بپزید، زمانی که کاملا پخت شد آن را آبکش کنید. برنج را به همراه یک قاشق نمک بپزید و بعد از گذشت 10 الی 15 دقیقه رشته های پلویی را اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه آن را آبکش کنید. بعد از آبکش شدن برنج آن ها را با عدس به خوبی ترکیب کنید و لابه لای برنج ها برای طعم بهتر دارچین بهره ببرید. برنج را درون قابلمه بریزید و به مدت 45 الی یک ساعت اجاز دهید دم بکشد.
در ماهیتابه جداگانه سینه مرغ را به همراه پیاز، کره، زعفران، دارچین، نمک و فلفل به خوبی سرخ کنید. اگر از گوشت چرخ نموده استفاده می کنید، ابتدا باید گوشت را به همراه پیاز و ادویه به خوبی سرخ کنید، سپپس زعفران و کشمش را به آن اضافه کنید. بعد از آماده شدن برنج برای تزئین آن می توانید از سس پلو بهره ببرید.
طرز تهیه رشته پلو با مرغ
برای درست کردن رشته پلو با مرغ می توانید گوشت مرغ را به صورت چرخ نموده، ریش ریش شده یا تکه ای بهره ببرید. اگر قصد دارید، رشته پلو را برای مهمان های مجلسی درست کنید، بهتر است از گوشت مرغ تکه ای استفاده. برای درست کردن رشته پلو با مرغ باید مواد اولیه آن را آماده سازی کنید.
- برنج: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 2 پیمانه
- زعفران دم نموده: 2 قاشق غذاخوری
- سینه مرغ: 1 عدد
- هویج: 3 عدد میانه
- سیر: 2 حبه
- زردچوبه، فلفل سیاه، نمک: به مقدار لازم
- روغن یا کره
برای درست کردن رشته پلو با مرغ، ابتدا سیر را رنده می کنیم و به همراه هویج و ادویه آن را به خوبی تفت می دهیم. پس نرم شدن هویج ها، سینه مرغ را به مواد اضافه می کنیم و به مدت 5 الی 6 دقیقه تفت می دهیم. پس از سرخ شدن گوشت مرغ، 2 لیوان آب اضافه می کنیم تا گوشت به طور کامل مغزپخت گردد. بعد آبکش کردن رشته پلو، مواد آماده شده را لایه لایه به برنج اضافه می کنیم و در آخر زعفران را برای طعم و رنگ بهتر به رشته پلو اضافه می کنیم و به مدت 45 الی 1 ساعت اجازه می دهیم به خوبی دم بکشد.
طرز تهیه رشته پلو ترکی
رشته پلو با روش های مختلفی در کشورهای مختلف طبخ می گردد. برای درست کردن رشته پلو ترکی ابتدا باید مواد اولیه را آماده سازی کنید.
- گوشت چرخ نموده: 200 گرم
- برنج: 2 پیمانه
- رشته پلویی: 2 پیمانه
- فلفل دلمه رنگی: 1 عدد
- آویشن: 1 قاشق غذاخوری
- نمک و زردچوبه: 1 قاشق زردچوبه
- فلفل قرمز و فلفل سیاه: نصف قاشق چایخوری
- رب گوجه: 1 قاشق غذاخوری
برای درست کردن رشته پلویی، ابتدا سیب زمینی را به صورت نگینی خورد کنید و در ماهیتابه سرخ کنید. پس از سرخ شدن سیب زمینی، فلفل دلمه خورد شده را دو الی سه دقیقه تفت دهید. در ماهیتابه دیگر پیاز را به همراه ادویه سرخ کنید و بعد از سبک شدن پیاز، گوشت چرخ نموده را اضافه کنید و آن را خوب تفت دهید. پس از سرخ شدن گوشت، رب گوجه را اضافه کنید، پس از برطرف بوی خامی رب، یک لیوان آب به موا اضافه کنید و مواد را باهمدیگر ترکیب کنید. بعد از آبکشی کردن برنج ها، مواد را به صورت لایه لایه قرار دهید و اجازه دهید، برنج دم بکشد.
کلام آخر
رشته پلو از غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی است که قدمت بسیاری در ایران دارد. بعضی از مردم تبریز براین باور هستند، اگر رشته پلو را در روز عید طبخ کرد، رشته کار بدست خانواده می آید. برای درست کردن رشته پلو کافیست برنج را به مدت 10 الی 15 دقیق بجوشانید و 5 دقیق قبل از آبکشی برنج رشته پلو را اضافه کنید و سپس آن را آبکش کنید. برای طعم دار کردن رشته پلو می توانید از گوشت مرغ، گوشت چرخ نموده، زعفران، کره، ادویه، خرما، کشمش و… بهره ببرید. معمولا رشته پلو را برای مراسمات مختلفی چون شب یلدا، چهارشنبه سوری و عید نوروز با طعم های مختلفی طبخ می نمایند.
منبع: تاپ تراول